luni, 7 ianuarie 2019

Eroul Johnny...

Asemenea Nadiei Comăneci, Elisabetei Lipă, Georgetei Damian, Iolandei Balaş sau lui Ivan Patzaichin, o staţie de la metroul londonez îi va purta numele pe durata Jocurilor Olimpice. 
Multă vreme, americanii şi l-au asumat ca fiind născut pe teritoriul lor, adevărata origine fiind dezvăluită abia înainte de moartea sa. 
Unul dintre înotătorii de legendă ai sportului mondial şi devenit celebru după ce l-a interpretat pe Tarzan, Johnny Weismuller s-a născut în Freidorf, o localitate care acum a fost integrată ca şi cartier în Timişoara, din părinţi etnici germani.
„Niciodată nu m-am considerat un actor, iar ca om de afaceri nu m-am descurcat deloc. 
Întotdeauna am fost un bun atlet, înotător”, obişnuia să spună Weismuller senior despre cariera sa fabuloasă. 
Cu numai două participări la Jocurile Olimpice, în 1924 şi 1928, sportivul adoptat de SUA a câştigat nu mai puţin de cinci medalii de aur, un adevărat record la vremea respectivă. 
Pentru că devenise deja o legendă vie, americanii au încercat să-i ascundă trecutul „dunărean” şi, chiar în biografia acestuia, apare că s-a născut la Windber, în Pensylvania, asta şi deoarece, iniţial, lui Johnny i-a fost frică de faptul că nu va putea participa la Jocurile Olimpice dacă ar spune că s-a născut într-o altă ţară. 
Ulterior, s-a temut că medaliile obţinute ar urma să îi fie retrase, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui James Francis Thorpe, un atlet de origine indiană.
Pentru că, după retragere, în 1931, a primit o ofertă de nerefuzat pentru a deveni actor de film, în jurul lui Weismuller s-a creat o întreagă legendă, creaţie a celor de la studioul Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). 
Chiar şi copiii săi au aflat foarte târziu că Johhny Peter s-a născut într-o mică localitate din Banatul acum românesc. 
Se întâmpla pe 2 iunie 1904, la un an după ce părinţii săi, Peter sr şi Elisabeta, s-au căsătorit, iar pe 5 iunie a fost botezat la Biserica Romano-Catolică  „Sanctus Rochus” din Freidorf, localitate care cinci decenii mai târziu a devenit un cartier al Timişoarei. 
Conform documentarului „Analele Banatului”, scris de Sorin Forţiu, familia Weismuller a decis să emigreze în 1905, când Peter şi Elisabata, sătui de salariile mici ca zilier, respectiv lucrător la Fabrica de Tutun, au apelat la tătăl tinerei pentru a ajunge în SUA.
Drumul spre ţara tuturor posibilităţilor
La scurt timp după Anul Nou, familia Weismuller a plecat spre Rotterdam, acolo de unde s-a îmbarcat la bordul navei S.S. Rotterdam. 
Conform listei de pasageri, cei doi soţi aveau la ei 23 de dolari şi 50 de cenţi. 
Viitorul mare atlet şi actor a fost înregistrat ca Johann, iar destinaţia celor trei era stabilită încă dinainte: Windber. 
Peter senior a lucrat iniţial ca berar, iar ulte
rior şi-a deschis o afacere în acest domeniu, dar a falimentat rapid, astfel că s-a angajat ca miner. 
Fratele lui Johnny, Peter, s-a născut la fix 9 luni de la plecarea spre SUA, pe 3 septembrie 1905, primind acelaşi prenume ca şi atletul. 
Prima şi ultima oară când Johnny s-a întors în localitatea de baştină a fost în 1907, alături de Peter şi mama lor pentru a-şi vizita bunica, iar în toamna aceluiaşi an erau deja înapoi în SUA. 
În schimb, atât tatăl lor, cât şi mama s-au întors de mai multe ori, până în 1912, iar ultima oară când un membru al familiei a ajuns în România se întâmpla în 1925, când bunicul lui Johnny a vândut casa părintească situată acum pe strada Ioan Slavici din Timişoara.
Cariera sportivă
Pe când abia împlinise 14 ani, Johnny a abandonat şcoala, în special din cauza sărăciei, şi împreună cu Peter s-au apucat de înot, devenind mici vedete pe plaja lacului Michigan. 
Ulterior, a fost descoperit de un antrenor şi legitimat la Illinois Athletic. Cariera lui s-a schimbat total după ce Bill Bachrach a devenit antrenorul său. 
A câştigat tot ce se putea pe plan intern şi a fost ales să reprezinte Statele Unite ale Americii la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris. 
Pentru că îi era frică să nu fie exclus din lot deoarece încă nu avea cetăţenie americană, Johnny a declarat că s-a născut în America, luând identitatea fratelui său mai mic, Peter. 
A fost elementul care i-a schimbat radical trecutul, fabricat ulterior. 
Până în 1930, a avut o carieră absolut fabuloasă. Cinci medalii de aur la Olimpiadele din 1924 şi 1928, dar şi zeci de recorduri mondiale spulberate. 
Era deja un model pentru micuţii din America, iar la scurt timp s-a mutat în celebrul Bel Air. 
Aşa a venit şi oferta de a juca în filme.
Actorul
Cariera sa cinematografică a venit în 1932, când a semnat un contract pe şapte ani cu celebra Metro-Goldwyn-Mayer pentru a interpreta rolul lui Tarzan. 
A fost personajul care l-a făcut să intre definitiv în istorie pe băiatul născut într-un cartier al Timişoarei. 
L-a jucat de 12 ori pe omul junglei, de pe urma căruia a câştigat nu mai puţin de două milioane de dolari. 
A mai avut un rol celebru la vremea respectivă, Jungle Jim, însă la finalul vieţii nu era deloc bogat. 
Asta deoarece toţi banii câştigaţi au fost lăsaţi pe mâna managerului său, care a investit totul în afaceri care au dat faliment. 
După 1956, nu a mai fost la fel de solicitat pentru roluri, astfel că a încercat să preia totul în propriile mâini, însă nu s-a descurcat la fel de bine ca în bazin. 
În 1977, s-a îmbolnăvit grav după ce a suferit un infarct, iar şapte ani mai târziu a decedat din cauza unui edem pulmonar. 
A lăsat în urmă trei copii. 
Chiar dacă niciodată nu a menţionat că s-a născut în Banat din diferite motive, Weismuller a recunoscut faptul că tatăl său s-a născut în comuna Variaş, acum în judeţul Timiş. 
Cei care se plimbă acum pe Bulevardul Celebrităţilor din Hollywood pot admira steaua lui Johnny Weismuller.
Eroul Johnny
Conform aceluiaşi documentar, „Analele Banatului”, Johnny a fost erou nu doar în filme, ci şi în realitate. 
Pe 28 iulie 1927, o furtună puternică a lovit lacul Michigan, iar vasul Favorite s-a răsturnat cu peste 60 de persoane la bord. 
Aflat la antrenament împreună cu fratele său, Johnny a înfruntat apele învolburate şi a adus la suprafaţă peste 20 de persoane, dintre care doar 11 au supravieţuit.
In articol de Alin Huiu in puterea.ro

La Multi Ani celor ce poarta numele Sf. Ioan!
Din tribune, dar mai ales a eroilor din teren.....Ionică Bogdan, Ioan Costea, Ion Ionescu, Ion Motroc, Ion Manu, Willy Goantă, Nelutu Sabau si Ionut Voicu.

La Multi Ani, Rapid!!

FzR!!