Americanii sărbătoresc în ultima zi de joi a lunii noiembrie Ziua Recunoștinței.
Se spune că această sarbătoare datează încă din 1623, dar abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială, când președintele Abraham Lincoln a proclamat o zi națională pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri”, în a patra zi de joi din noiembrie.
Se spune că Ziua Recunoștinței în forma modernă își are originile în sărbătoarea recoltei pe care pelerinii au ținut-o pentru prima dată în Massachusetts, 1961.
Prima zi a Recunoștinței în adevăratul sens al cuvântului se consideră a fi avut loc în 1963, când pelerinii au mulțumit pentru recoltele bogate, deși a plouat din abundență și exista pericolul unor recolte nu chiar satisfăcătoare.
Aceste mulțumiri și laude timpurii luau forma unor slujbe special organizate în biserică, nu neaparat sub formă de sărbătoare.
In a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mulțumirile după recoltă au devenit mult mai fecvente și au început să devină evenimente anuale.
Cu toate acestea, existau diferențe în funcție de zonă, fiind celebrate în zile diferite în comunități diferite sau având loc de mai multe ori pe an.
Aceste sărbători ale recoltei au continuat în anii următori toamna sau iarna devreme, mai întâi ca o improvizație religioasă, iar apoi ca o tradiție civilă.
Ziua Recunoștinței în zilele noastre. Cum și ce sărbătoresc oamenii?
Ziua Recunoștinței ste o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Ziua Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada).
Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.
Preparatele specifice zile sunt: curcan, cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac, porumb dulce și alte legume umplute cu diferite mixuri.
Mâncărurile ce se servesc în această zi de sărbătoare sunt originare de pe continentul american, iar europenii le-au adoptat cu drag imediat ce au ajuns pe noul continent.
Ziua Recunoștinței este ocazia oamenilor de a mulțumi pentru ceea ce au.
Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai poartă numele și de “Ziua Curcanului”.
O tradiție a mesei de Ziua Recunoștinței este rugăciunea spusă la început, înainte de a începe servirea preparatelor specifice.
Fiecare dintre persoanele prezente la masă trebuie să precizeze un motiv pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în acel an, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se țin de mână.
Inițial, gazda era cea care spunea rugaciunea de început, dar în zilele noastre aceasta poate fi zisă atât de către capul familiei, cât și de către oaspetele de onoare.
Un obicei al Zilei Recunoștinței au devenit și paradele, iar mai nou, deschiderea sezonului cumpărăturilor de Crăciun.
Interesant este că de ziua Recunoștinței nu se muncește, este zi oficială liberă, la fel ca și ziua de vineri ce-i urmează.
Practic sunt patru zile libere, patru zile de weekend pentru cei mai norocoși, perioadă de călătorii și vizite în care familia se reîntregește.
Ziua Recunoștinței este una dintre cele mai populare perioade în care se călătorește.
În fiecare an preşedintele SUA dă publicităţii o proclamaţie, cea de anul acesta a președintelui Barack Obama sunând în felul următor: "Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving) ne oferă fiecăruia dintre noi şansa să ne gândim la multele noastre binefaceri - libertăţile de care ne bucurăm, timpul pe care îl petrecem cu cei pe care îi iubim, curajoşii bărbaţi şi femei care apără naţiunea noastră acasă şi în străinătate.
Această tradiţie ne reaminteşte că, indiferent de backgroundul sau convingerile noastre, indiferent de cine suntem sau pe cine iubim, suntem în primul şi în primul rând americani.”
O altă tradiție practicată cu ocazia acestei sărbători este grațierea, de către președintele american, a unui curcan.
Gestul este simbolic, iar curcanul salvat nu va ajunge pe masă, ci într-o fermă istorică în care își va continua liniștit existența.
Incă de pe vremea președintelui Harry Truman corporația crescătorilor americani de curcani prezintă o pasăre președintelui, dar abia din timpul președintelui George Bush senior, 1989, președinția grațiază un curcan.
Anul acesta, președintele Barack Obama a grațiat doi curcani, încălcând oarecum tradiția.
Ziua Recunoștinței din zilele noastre nu mai are aceeași însemnătate cu aceea a pelerinilor din secolul al XVII-lea, dar trebuie să fim conștienți de evoluție, de cum s-au schimbat societatea și prioritățile ei.
Această sărbătoare este astăzi o ocazie pentru mulți americani să se reunească în familie și ei parcurg adesea distanțe mari pentru un dineu cu invariabilul meniu: curcan umplut, plăcintă de dovleac și pâine de porumb.
sursa: historia.ro
Ieri Ziua Recunoștinței a insemnat ocazia de a ne bucura de cei ce ii iubim: parinti, familie si tot ce inseamna bogatie sufleteasca in aceasta viata.
De la cei cu inima curata invatam ce inseamna curajul, speranta si deminitatea.
Asa cum si de la tatal meu am primit rapidismul drept cel mai de pret dar, lui si temerarilor din teren le raman recunoscator.
Fara ei nimic, dar absolut nimic risca sa nu mearga mai departe.
Si mai presus suntem recunoscatori Divinitatii Supreme, pentru ca ne iubeste si ne insoteste mereu in drumul nostru.
Si mai presus suntem recunoscatori Divinitatii Supreme, pentru ca ne iubeste si ne insoteste mereu in drumul nostru.
FzR!!