miercuri, 6 decembrie 2017

Luna cadourilor?

Luna decembrie.
Ultima luna din an in care promotiile se intrec in inventivitate si agresivitate.
Romanul, probabil campionul mondial la capitolul consum, participa activ la aceste evenimente, amagindu-se cu naivitate de aceasta promovata luna a cadourilor.
In paginile istoriei Romaniei, cu exceptia primei zile a anului 1918, se regasesc in lunile decembrie evenimente ce ne-au adus "cadouri", pe care timpul le-au dovedit apoi nedorite sau nefaste.

27 decembrie 1784: Horea și Cloșca sunt prinși în pădurea Scorușet din munții Gilăului, apoi închiși la Alba-Iulia.

31 decembrie 1916: Are loc cel mai grav accident feroviar din România - Catastrofa feroviară de la Ciurea - soldată cu peste 1000 de morți.


5 decembrie 1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei și României.

30 decembrie 1947: Printr-o lovitură de stat comunistă, Regele Mihai I este forțat să abdice și să renunțe la conducerea statului.
Este proclamată Republica Populară Română (RPR).

16 decembrie 1989: Se aprinde la Timisoara scânteia care a declanşat evenimentele care au rasturnat regimul comunist. Regimul democratic se dovedeste un exercitiu din care romanii au uitat sa-si apere valorile istorice si esenta neamului.

25 decembrie 1989: În urma unui proces sumar, Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. În aceeași zi sunt executați în Târgoviște , prin impușcare. Un proces corect ar fi pus cu siguranta Romania pe o harta a demnitatii si respectului general. 

14 decembrie 2016: Desfințarea societatii "SC FC Rapid București SA" după ce a fost declarată în faliment.

5 decembrie 2017. Se stinge Regele Mihai, iubitor de oameni, loial patriei si mai grav cel ce multi l-am crezut nemuritor.

Cu plecarea Mariei Sale catre cele vesnice, ne paraseste poate speranta in a ramane respectati de marile Case Regale pentru valorile, traditiile si demnitatea noastra.

Cu un destin similar cu al Rapidului, Regele Nostru pe rand izgonit, renegat, exilat, dar intotdeauna respectat pana si de adversarii sai, va ramane vesnic in sufletele noastre cel putin prin discursul rostit in fata parlamentului, dupa mai bine de 60 de ani de la ultima sa adresare catre poporul roman:

" Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri."


Dumnezeu sa va aiba in paza, Majestate!

FzR!