joi, 2 februarie 2017

Manneken Pis

La intersectia strazii Rue de l'Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat, in inima centrului vechi se gaseste unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles.
Este vorba despre o statuie a unui baietel dezbracat care face pipi intr-o fantana, statuieta cunoscuta sub numele de Manneken Pis.
Nimeni nu stie exact cand si de ce aceasta statuie deloc prea impunatoare a devenit atat de celebra.
Exista mii de fantani sau statui similare raspandite prin toata Europa si cu toate acestea mii de turisti se grabesc sa faca o poza  celei din Bruxelles.
Manneken Pis este o statuie micuta cu o garderoba imensa. 
Exista mai multe legende asociate cu Manneken Pis.
 
Unele dintre ele dezvaluie faptul ca statuia ar fi  inspirata de o batalie din secolul al 12-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea si Lorzii de Grimbergen.
Ducele Godfrey al III-lea avea doar doi anisori atunci cand si-a mostenit ducatul.
Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord intr-un cos si l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut apoi batalia.
 
Alta legenda spune ca statuia reprezinta un alt baietel celebru dintr-un alt razboi.
Candva in timpul secolului al 14-lea, orasul Bruxelles se spune ca a  fost asediat. 
Soldatii inamici au incercat sa arunce in aer zidurile orasului plasand o bomba la baza acestora.
Acestia au fost insa spionati de pe ziduri de un baietel care dupa ce soldatii au plecat, a urinat pe fitil salvand astfel orasul.
 
Cea de-a treia legenda spune ca Manneken Pis il reprezinta pe fiul unui comerciant bogat care s-a ratacit intr-o zi prin oras.
Tatal disperat a organizat repede echipe de cautare a baiatului care au rascolit orasul si l-au gasit pe copil vesel, facand pipi in gradina cuiva.
Tatal a facut cadou statuia proprietarului gradinii.

Actuala statuie din bronz este opera lui Jerome Duquesnoy, dar a existat o sculptura din piatra asemanatoare si mult mai veche care data cel putin din anul 1388.

Aceasta a fost furata de mai multe ori si intr-un final i s-a pierdut urma complet.

Manneken Pis a servit drept model pentru sute de replici folosite ca decoratiuni de gradina peste tot in lume, sporind astfel legenda lui Manneken Pis.
Mai exista un alt Manneken Pis intr-un oras din apropiere, Geraardsbergen.
Acest fapt a iscat intregi discutii despre cine detine statuia mai veche si a iscat o mare animozitate intre cele doua ghilde.
Un studiu al arhivelor orasului a lamurit aceasta disputa si a declarat statuia din Geraardsbergen ca fiind cea mai veche – apare in arhive deoarece a fost comandata pentru a inlocui statuia unui leu, care intr-o cearta similara fusese fusese furata de locuitorii din Ghent.
 
Daca micutul din Bruxelles se bucura de celebritate, cel din Geraardsbergen a fost medaliat pentru  nu mai putinul fapt de a numara cele mai multe si poate cele mai frumoase legende.
 
In Giulesti, micutii AFC si Miscarea starnesc cel putin tot atat de multe controverse precum disputele pe marginea neastamparatilor din Belgia.
Anul aceasta insa lucrurile se vor lamuri.
Iar vestile bune se vor inghesui sa apara.
Pana atunci cei doi isi scriu legendele.
Umilind adversarii, de la inaltimea locului intai a fiecarei serii, deocamdata doar a ligii a V-a sau detonand bombe precum stirea bijuteriei de stadion ce urmeaza a se construi, poznasii inseamna pentru fiecare dintre noi insusi Oscarul fotbalului romanesc.
Iar atunci cand noi suporterii vom fi o singura galerie, Giulestiului ii va fi decernat Oscarul.
Pentru rabdare, incredere, iubire si mai ales pentru optimismul de care suntem molipsiti iremediabil.
 
FzR!!!