marți, 17 octombrie 2017

Si-a transformat traumele în capodopere

Pe numele său complet Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky este considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor.
Lucrările sale sunt recunoscute pentru profunzimea lor emoțională, Dostoievski fiind considerat unul dintre cei mai mari psihologi din istoria literaturii.
Operele sale urmează parcursul psihologic a stării patologice care conduce la nebunie, crimă și sinucidere, urmărind cursul stării emoționale de umilință, dorința de tiranie sau furie.
Detaliul necunoscut din viața romancierului rus
În anul 1847, Dostoievski s-a alăturat Cercului Petrashevsky, un grup de intelectuali care discutau despre socialismul utopic.
Într-un final, scriitorul s-a alăturat unui grup secret dedicat revoluției și propagandei ilegale.
La 23 aprilie 1849 el împreună cu membrii Petrashevski au fost arestați.
Au urmat 8 luni de detenție pentru scriitorul rus, iar la 22 decembrie a fost scos afară pe un ger năprasnic, îmbrăcat într-un halat, împreună cu alți prizonieri.
Aceștia au fost aduși în Piața Semyonovsky pentru a fi condamnați la moarte.
Dostoievski îi privea pe ceilalți prizonieri în timp ce erau împușcați și aștepta să-i vină rândul.
Venirea mesagerului care i-a salvat viața
În timp ce aștepta să fie ucis, un mesager s-a grăbit să vină cu noua hotărâre a țarului Nicolae care a abolit pedeapsa cu moartea.
Armele au fost coborâte, iar Dostoievski a continuat să scrie celebrul roman „Crimă și pedeapsă”, inspirat fiind din propria-i viață.
În schimbul vieții. Dostoievski a fost condamnat la patru ani de închisoare într-o tabără de muncă silnică din Siberia, după care a devenit soldat la frontiera mongolă.
Brutalitatea fizică și psihică la care era supus i-au amplificat crizele de epilepsie.
După 10 ani se întoarce în Rusia, unde scrie romanul „Amintiri din Casa morții”, iar acțiunea operei este bazată pe traumele suferite în timpul detenției din Siberia.
Viața tumultoasă și traumatizantă trăită i-au adâncit convingerile de credință:
„Dacă cineva mi-ar dovedi că Isus este în afara adevărului și că în realitate adevărul este în afara lui Hristos, atunci aș prefera să trăiesc într-un Hristos decât în adevăr”.

sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/dostoievski-romancierul-rus-care-c-i-a-transformat-traumele-personale-in-capodopere-literare.html

Rapidul, condamnat si el la patru ani grei sub gerul ligilor inferioare, trebuind sa indure crima unui faliment diabolic si pana la pedeapsa de a juca impotriva sa, a cunoscut saptamana trecuta gloria crezuta a fi apusa.

Saptamana aceasta, la puterea a 2-a, Rapidul este condamnat a-si transforma toate aceste traume in adevarate capodopere.
Inchinate tuturor ce iubesc aceste culori sfinte.

FzR!!