Povestea noastra este despre unul dintre cei mai buni jucatori africani din istorie - George Weah.
Atacantul a fost descoperit de Wenger, in perioada Monaco, si a devenit un star international dupa transferul la Milan.
Weah este un exemplu ca saracia poate fi depasita, iar cu motivatie si talent poti deveni un model pentru milioane de oameni.
Baiatul din mlastina
Totul a inceput in Liberia, unde un copil dintr-o familie extrem de saraca incepea sa se joace cu mingi improvizate, undeva langa o mlastina. Despre locuitorii acelei zone se spunea ca sunt cei mai saraci din tara, iar despre tara lor - ca este una dintre cele mai sarace din intreaga Africa. Autoritatile aveau un program national de chemare a copiilor la fotbal, cu conditia ca parintii sa-i lase si la scoala - Weah a avut noroc, iar parintii lui au avut mintea deschisa pentru progres.
La 15 ani era deja un golgheter la o mica echipa de juniori si se tinea in continuare de scoala, insa norocul venea pentru el abia cativa ani mai tarziu.
In 1987, cand avea 21 de ani juca deja in strainatate, in Camerun. La Tonnerre Yaounde l-a vazut si Wenger, tot acolo unde au fost descoperiti Roger Milla sau Rigobert Song.
In 1988, visul francez devenea realitate pentru saracul din Liberia - ajungea la AS Monaco. Wenger facea sedinte speciale de pregatire cu el, pentru a se adapta stilului de joc si ca sa-si faca prieteni in vestiar. Intre timp, Monaco se batea mereu la titlu, dar rata mereu la doar cateva puncte castigarea unui nou trofeu.
Cel mai frumos moment pentru Weah a fost finala Cupei Frantei (1991), castigata de ai sai in minutul 90, in fata lui OM.
Apoi a venit o finala pierduta - Werder castiga Cupa Cupelor (UEFA) in 1992 chiar in fata lui Monaco. Weah a macat in acel sezon de patru ori in Europa, de 18 ori in campionat, apoi PSG ii facea ofera.
Alegea sa plece de langa Wenger, dupa patru ani, timp in care Arsene i-a fost si mama si tata, totul pentru ca talentul sau urias sa nu se piarda.
Paris, je t'aime
PSG da lovitura si il primeste cu bratele deschise pentru urmatoarele trei sezoane. La Paris, Weah era deja un jucator complet - avea 25 de ani, viteza, forta si ambitie. Golurile sale au dus-o pe PSG pana in semifinalele Cupei UEFA, in '93. Atunci el a iesit golgheterul echipei si a marcat de 7 ori in Europa. In campionatul Frantei a ajutat-o pe PSG sa termine de doua ori pe locul doi, iar in 1994, francezii au iesit campioni. Tot la nivel national, cu el in teren, PSG a mai cucerit doua Cupe ale Frantei si o Cupa a Ligii.
Meciul carierei
Weah devenea deja o legenda pentru Franta si un model pentru africani.
In 1995 facea meciul carierei.
PSG juca in Champions League, dupa ce luase campionatul in Franta, si castiga grupa cu sase victorii pe linie.
Apoi o elimina pe Barcelona si o intalnea pe AC Milan in semifinale. Italienii au castigat la Paris cu 1-0, in prelungiri, apoi cu 2-0 in Italia. Remarcatul a fost acelasi George Weah, care jucase meciul vietii, chiar pe San Siro. Maldini vorbea despre el ca fiind unul dintre cei mai buni atacanti pe care i-a intalnit.
Si era.
Desi a ratat prezenta in finala CL, Weah a iesit golgheretul competitiei, cu 7 goluri. La cateva saptamani, AC Milan anunta ca a facut un transfer de senzatie - George Weah - momentul cel mai fericit din cariera aficanului.
Sarbatoare nationala
Pentru sezonul sau de vis, in 1995, Weah a fost ales cel mai bun jucator african, cel mai bun jucator din Europa si FIFA World Player (actualul Balon de Aur, din 2010).
Imediat ce a castigat Balonul de Aur, a mers acasa, in Liberia si a aratat tuturor copiilor ca a ajuns cineva, ca poate fi model pentru ei. In tara sa natala, de la mlastina langa care crescuse, pana pe strazile pavate, era sarbatoare nationala. Peste ani, Weah a devenit 'jucatorul african al secolului', acceasi distinctie primita si de Pele - America de Sud si de Cruijff - Europa.
Cel mai frumos gol din cariera este din 1996, la un Milan - Verona. A luat mingea din propriul careu si dupa ce a alergat tot terenul si a driblat tot, a marcat un gol unic in fotbalul mare, VIDEO
Finalul carierei
A ajuns la Milan in 1995, cand avea deja 29 de ani. A inceput sa joace titular si a petrecut cinci sezoane in Italia - unde a castigat de doua ori campionatul. In 2000 a fost cedat la Chelsea, apoi a prins cateva meciuri si in tricoul nou- promovatei Manchester City. Dupa o jumatate de sezon la Marseille, cariera lui George Weah s-a terminat la Al Jazira, in Emirate.
Cand a tras linie, in 2003, Weah avea 37 de ani si castigase tot ce se putea castiga la nivel individual. Adunase peste 400 de meciuri la nivel inalt si aproape 200 de goluri in toata cariera.
Viata de dupa fotbal
Dupa ce s-a retras, Weah era unul dintre cei mai bogati oameni din Liberia. Asa ca a continuat proiectul care il lansase si pe el in viata - fotbal cu conditia ca tinerii sa mearga la scoala. A organizat mai multe centre de fotbal in toata tara, iar pentru ideile si disponibilitatea sa a primit distinctia de ambasador UNICEF pentru copiii din Liberia. Pentru tot ce a facut pentru tara sa, ONU il aminteste drept unul dintre cei care au pus capat conflictelor din Liberia, dar si modelul de succes pentru care generatii de copii care au scapat de saracie.
Dintre ciudateniile sale:
- a scos un album de muzica pentru copii, in 1998, alaturi de un cantaret cunoscut in Liberia
- inainte de a pleca din Liberia, el juca fotbal, dar avea si un job la o centrala telefonica
- s-a convertit de la crestinism la islamism si inapoi la crestinism
- a intrat in politica si a candidat la presedintia Liberiei in 2005, dar a iesit pe locul doi
- numele sau complet este George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah.
- inainte de a pleca din Liberia, el juca fotbal, dar avea si un job la o centrala telefonica
- s-a convertit de la crestinism la islamism si inapoi la crestinism
- a intrat in politica si a candidat la presedintia Liberiei in 2005, dar a iesit pe locul doi
- numele sau complet este George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah.
Poate povestile cu Messi si Ronaldo sunt mai interesante astazi, cand fotbalul se joaca pentru trofee si numar de goluri. Insa povestile de viata cu eroi care au aparut din nimic vor impresiona peste generatii. In Liberia si in intreaga Africa, Weah este un nume care impune inca respect, dar care nu a facut decat sa-si urmeze drumul...
Povestea celui devenit idolul unei intregi tari, este plina de intelepciune si morala.
Semn ca fumul locomotivei nu a impiedicat niciodata licarirea de speranta de la capatul tunelului.
Noi rapidistii nu am fost niciodata obisnuiti cu parcursuri usoare in viata.
Povestile frumoase au evident poarta in spate framantari, sacrificii si lupta staruitoare.
Rapidul inseamna cea mai lunga si frumoasa poveste.
De care suntem cu totii mandri.
Pentru ca noi suntem eroii ei.
FzR!