Vaclav Havel, inventatorul “revolutiei de catifea”, a fost persecutat de comunisti din cauza originii sale inca din adolescenta.
Dupa lovitura de stat organizata si condusa de Moscova din 1948, familia sa si-a pierdut proprietatile, iar Havel a fost nevoit sa urmeze cursuri de liceu la seral.
Dupa satisfacerea serviciului militar, a lucrat ca masinist la un teatru din Praga (Teatrul pe balustrada - Divadlo Na Zábradlí) si a studiat arta dramatica prin corespondenta.
Prima piesa pusa pe scena a fost “Petrecerea din gradina” (1963), iar cea mai cunoscuta este “Largo Desolato”.
In aceasta perioada si-a inceput si cariera politica, din postura de disident, lucru care i-a influentat ulterior si opera.
In 1968, anul Primaverii de la Praga, a fost dat afara de la teatru.
Activismul sau politic l-a costat cinci ani de inchisoare. Disidenta sa a culminat in momentul publicarii Cartei 77, un manifest politic, scris pentru a acuza arestarea membrilor grupului de muzica psihedelica “Plastic People of the Universe”.
Teoria sa politica era cea a “Post-Totalitarianismului”, un termen utilizat pentru a descrie viata sociala si poltica dupa incheierea “minciunii comuniste”.
El a devenit cunoscut si pentru eseul sau, intitulat “ Puterea celor fara de putere ”, in care descrie o societate care permite cetatenilor sai sa traiasca “intr-o continua minciuna.”
Sustinator infocat al rezistentei nonviolente, el a fost comparat de fostul presedinte american Bill Clinton cu Mahatma Ghandi si cu Martin Luther King Jr.
Motto-ul sau era: “Adevarul si iubirea trebuie sa castige in fata minciunilor si urii”.
Avand aceasta convingere, Havel a fost unul dintre liderii Revolutiei de Catifea din 1989, care a marcat sfarsitul pasnic al comunismului in Cehia, fara varsare de sange.
Pe 29 decembrie, 1989, fiind deja presedinte al Forumului Civic, el a fost ales presedinte al primului Parlament liber.
In 1996, impreuna cu filantropul japonez Yohei Sasakawa si cu laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, Vaclav Havel a pus bazele fundatiei Forum 2000, o organizatie care are ca scop gasirea unor solutii pentru conflictele de ordin religios, cultural sau interetnic.
Un esec al carierei sale politice l-a reprezentat destramarea Cehoslovaciei, in 1992, careia Havel i s-a opus.
El a demisionat din functie pe 20 iulie 1992, dupa Declaratia de Independenta a Slovaciei.
Vaclav Havel a fost reales presedinte in 1998, desi era grav bolnav, din cauza fumatului excesiv si a anilor de detentie.
In 2003 el si-a incheiat cariera politica, la finalul celui de-al doilea mandat de presedinte.
In locul lui a fost ales Vaclav Klaus, cel mai redutabil adversar politic al sau.
“Plecand”, filmul regizat de Vaclav Havel, cu cateva luni inainte sa moara.
“Plecand”, filmul regizat de Vaclav Havel, cu cateva luni inainte sa moara
Ecranizare a unei piese scrise in 2008 de dramaturgul Vaclav Havel, “Plecand” (Leaving) este un film care prezinta intr-o maniera ironica povestea unui politician exilat.
sursa: stirileprotv.ro
Destine paralele.
Niciodata “Plecand” si intotdeauna fideli religiei prin care “Adevarul si iubirea trebuie sa castige in fata minciunilor si urii”.
Una din legendele ce aduc “ Puterea celor fara de putere ”.
Legendele nu mor niciodata!
FzR!!