joi, 7 februarie 2019

Săptămână de istorie neagră

Încă de la 1976, americanii au sărbătorit luna neagră în fiecare lună februarie, petrecând luna de comemorare și evidențierea contribuțiilor negrilor americani la istoria națiunii. Dar cum a ajuns februarie să fie Luna Istoriei Negre?
Originea sărbătorii a început în 1926.
Istoricul Carter G. Woodson a conceptualizat o " săptămână de istorie neagră" pentru a redresa lipsa de figuri negre prezentate în multe manuale și cărți de istorie.
Woodson a ales a doua săptămână a lunii februarie pentru a evidenția contribuțiile americanilor negri care au contribuit semnificativ la istoria națiunii, deoarece atât ziua de naștere a lui Frederick Douglass, cât și cea a lui Abraham Lincoln sunt în această săptămână.
Woodson și-a publicat bine campania, iar mulți primari și președinți universitari s-au alăturat în celebrarea acestei ocazii.
Sărbătorile, prelegerile, spectacolele și cluburile dedicate studiului istoriei și culturii negre au început să se prolifereze. Săptămâna sa dovedit a fi atât de populară încât multe organizații au început să dedice întreaga lună a lunii februarie istoriei și culturii negre.
La sfârșitul anilor 1960, mișcarea drepturilor civile era la vârf, iar întreaga lună a lunii februarie era folosită pentru a comemora istoria neagră aproape peste tot.
În 1976, președintele de atunci, Gerald Ford, a dedicat oficial pe luna februarie ca Luna Neagră a Negrelor, încurajând americanii să "profite de ocazia de a onora realizările adesea neglijate ale americanilor negri în fiecare zonă de încercare de-a lungul istoriei noastre".
Luna de Istorie Neagră a fost recunoscută de către fiecare președinte și a stabilit o temă specifică pentru acest an.
În acest an, tema este "afro-americanii în timp de război" pentru a comemora centenarul sfârșitului primului război mondial.
O serie largă de persoane sunt celebrate în timpul lunii de istorie negră.
Acestea includ frecvent doamna CJ Walker, antreprenorul și activistul care a fost primul milionar de sex feminin, George Washington Carver, care a luat arahidele umile și a realizat peste 300 de produse și Thurgood Marshall, care a devenit primul afro-american Curtea Supremă de Justiție după ce Lyndon B. Johnson la desemnat în 1967.
Și Luna Istoriei Negre nu este un eveniment strict american. Țările din întreaga lume, de la Canada până în Regatul Unit, petrec luna care comemorează contribuțiile și realizările cetățenilor negri care au făcut contribuții de durată și de pionierat și în țările lor.


sursa: https://rum.worldtourismgroup.com/


Săptămâna neagră.
Nu pentru cei născuți in februarie, pentru ca evident acestia reprezinta figuri mai mult decat Legendare, ci pentru cei ce părăsesc aceasta lume.
Prea devreme.
Nedrept.
Astazi este il conducem pe ultimul drum pe Il Giuleştino.
Catre un nou inceput.
Catre Infinit.


FzR!!