luni, 30 mai 2016

Ion Băieșu: Drama unui scriitor umoristic

Ion Mihalache s-a nascut la fel ca Rappa in data de 2 ianuarie.

Dar in 1933 în satul Baiesti, din județul Buzau.
La începutul anilor 50 pleacă la muncă pe șantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră ca să-și ajute familia. Dar nu mai ajunge pentru că, sfătuit de niște prieteni se duce și dă examen la Facultatea de Drept din București.
Din greșeală, ca într-o schiță scrisă de el, Ion nimerește în altă sală de examen…și este admis la Facultatea de Filosofie.
Lasă filosofia și începe să publice primele creații semnate, pentru ca nu puteai publica având numele unui şef de partid „burghez” – v. Ion Mihalache conducătorul partidului Naţional Ţărănist, cu…un nume nou, dupa satul in care s-a născut : Băieșu.
Lui Băieșu îi plăcea foarte mult să studieze oamenii.
Avea carneţele în care îşi nota nume, întâmplări, situaţii absurde sau comice, pe care ulterior le prelucra.
Băieșu era foarte popular şi lumea știa cine e.

Datorită serialului „Tanţa şi Costel” şi a piesei „Preşul” era cunoscut în toată ţara.
Era divinizat de o adevărată armată de vânzătoare, frizerițe, chelneri, fotbalişti (a scris multă vreme cronică sportivă şi a călătorit în străinătate datorită fotbalului).
A fost si este sustinator al Rapidului.
Romanul „Balanţa” reprezintă momentul de apogeu al lui Băieșu şi un triumf literar.
Puțini știu că toată viaţa lui a suferit în tăcere, pentru ca mulţi îl considerau un scriitor facil, cu priză la mitocani, incapabil de o operă profundă.
Aşa că scrierea unui roman reprezenta pentru el un pariu foarte important.
A păstrat secretul Balanței timp de zece ani.
Doar soția lui, care îi dactilografia toate textele, știa. Primul om care a citit romanul a fost Eugen Simion.
În momentul în care acesta şi-a dat acordul, Ion Băieșu a avut curajul să-l scoată la iveală. Când romanul a ajuns la editura Cartea Românească, bieţii oameni de acolo s-au luat cu mâinile de cap, pentru că era, conform epocii respective, o operă foarte îndrăzneaţă.
După ce romanul a fost predat la editură a urmat un război de uzură şi o adevărată tocmeală cu cenzura. Redactorii tăiau pasaje întregi, de frică să nu-şi piardă locul de muncă.

Până la urmă, „Balanța” a apărut, fără unele pasaje destul de consistente (care au fost re-adăugate după Revoluţie de autor – parţial, pentru că fuseseră distruse, iar el nu a păstrat copii). „Manuscrisul original este acum proprietatea lui Viorel Chiriţă, fostul director de la Crevedia și admiratorul tatei. El ne aproviziona cu pui în perioada de foamete a anilor 80.
A cumpărat manuscrisul de la tata.”
A primit post-mortem, premiul U.C.I.N. 1993 pentru „Balanţa”.
Filmul, regizat de Lucian Pintilie, a avut un real succes.
A fost prezentat la Cannnes în vara când Ion Băieșu zăcea semi-paralizat, într-un spital din America, după ce suferise un atac cerebral.
Copiii lui, Daniela și Radu, i-au povestit despre reușita filmului, despre aprecieri, chiar exagerând puțin, pentru că încercau să-l înveselească, să-i dea putere și încredere în viitor. Dar Ion Băieșu nu mai putea zâmbi.
A murit curând, prea devreme, pe 21 septembrie 1992, lăsând în urmă amintirea unui om excepțional care fermeca pe toată lumea.
Iată ce scria bunul lui prieten, Nichita Stănescu, despre el: „De câteva decenii, scrierile lui Ion Băieșu au defectul că plac și imprudența de a fi iubite. La el, râsul este o formă a dragostei. Ne înfățișează adevărul făcându-ne cu ochiul și părând a ne spune o ispravă, o imaginație, o minciună friptă. Minciunile lui Băieșu ne merg la inimă și ne-o spală.”


sursa: http://edituramateescu.ro
 
Destinul rapidistului ramane unul de povestit nepotilor. Fara de ei, minunatii rapidisti, lumea ar fi cu siguranta mult mai saraca.

Sau mai simplu: NU AR EXISTA.

Multumim, Rapid!

FzR!