vineri, 20 mai 2016

Cea mai stranie poveste de dragoste din fotbal: FC Sevilla și Liga Europa

FC Sevilla a jucat cea de a patra finală din ultimii zece ani în Liga Europa. 
In ultimii trei ani echipa din Spania a plecat cu trofeul acasă.
 
Ultimii 25 de ani, FC Sevilla n-a mai reușit să treacă nici măcar un tur în cupele europene, fiind învinsă de echipe ca Dinamo Pitești (n.r. – FC Argeș) sau Eskisehirspor (Turcia).
Echipa spaniolă a avut prezențe meteorice în Cupa UEFA, devenită în urmă cu câțiva ani Liga Europa, însă n-a reușit niciodată să treacă de faza optimilor de finală, până în 2006, când a mers până la capăt.
La Eindhoven, FC Sevilla a dezmembrat-o pe Middlesbrough (4-0), care o eliminase, aproape sadic, pe defuncta 5teaua în semifinale. Antrenorul ibericilor era Juande Ramos, iar în echipă se regăseau jucători ca Dani Alves, Jesus Navas sau Luis Fabiano.
 
Cu toții au fost prezenți și la Glasgow, în finala din anul următor, când FC Sevilla a învins-o dramatic pe Espanyol Barcelona.
A fost 1-1 după 90 de minute, 2-2 după prelungiri și 3-1 la loviturile de departajare.
Golul decisiv a fost marcat de Antonio Puerta, care avea să moară pe teren, în urma unui stop cardiac, la doar trei luni după ce ridicase trofeul.
Sevilla și-a încercat norocul în ultimii ani și în Liga Campionilor, însă fără prea mare succes.
Mai mult, la ultima participare, nici măcar n-a prins faza grupelor, fiind eliminată de Sporting Braga.
Andaluzii au dat și trei rateuri în Liga Europa, fiind eliminați în grupe în 2008, în ”șaisprezecimi” în 2010 și în ultimul tur preliminar în 2011, însă la Sevilla, acest trofeu este considerat un drept din naștere.
În sezonul trecut, ”alb-roșii” au jucat 19 meciuri pentru a câștiga trofeul, reușind câteva reveniri incredibile.
În ”optimi”, au eliminat-o pe rivala locală Betis, după ce pierduseră primul meci, pe teren propriu, cu 0-2.
În semifinale, au marcat golul calificării, pe terenul Valenciei, în ultima secundă a minutelor suplimentare.
Artizanul succesului a fost, de această dată, antrenorul basc Unai Emery, iar eroii din teren – Ivan Rakitici, Carlos Bacca și Stephane Mbia.
În finală, Sevilla a întărit și mai mult ”blestemul” portughezilor de la Benfica Lisabona, care n-au mai câștigat o finală europeană de o jumătate de secol, pierzându-le pe ultimele opt.
Victoria de la Torino, obținută în urma loviturilor de departajare, după un meci tensionat și fără goluri, a marcat împăcarea dintre andaluzi și cupa lor favorită.
 
În anul urmator, cu acelasi Unai Emery pe bancă și cu o echipă aproape neschimbată, FC Sevilla si-a readjudecat trofeul in defavoarea celor de la Dnepr Denpropetrovsk, în finala de la Varșovia.
 
Anul acesta, in ultimul act disputat la Basel, andaluzii au zdrobit fara drept de apel miracolul numit Liverpool condus de Jurgen Klopp (n.a. 3-1).
Intr-o demonstratie de forta sub bagheta aceluiasi dirijor Unai Emery in acordurile lui "always Coke - Cola" (fundasul Coke eroul marcator a 2 goluri dar neconvocat in nationala Spaniei), a transformat aceasta competitie intr-o "afacere de casa", iar Cupa pare sa le apartina, cel putin pana anul viitor, pe vecie.

Sorbind parca de o vesnicie amarul din cupa noastra ruginie, inconjurati de interese meschine si parca doar minciuna, nu trebuie sa ne simtim insa niciodata rataciti.

Este evident ca destinul nostru nu este unul plin de rasfat, insa nu trebuie sa uitam ca istoria noastra are si cele mai frumoase povesti.

Care au meritat sa fie asteptate.

FzR!!