luni, 30 mai 2016

„Tanţa şi Costel”

Gara  din Lehliu a devenit celebră datorita harului scriitoricesc al rapidistului Ion Băieşu.
Serialul sau de televiziune intitulat„Tanţa şi Costel”, îşi are originea pe peronul acestei gării din Bărăganul plin de colb, ciulini si provincialism..
Lehliu, Medgidia, Crevedia, Babadag… aceasta este ruta zilnica a unui serios achizitor de vite pe nume Costel.
Într-o zi, într-o gară, o întâlnește pe Tanţa, o fată serioasă, casieriță la alimentară, care corespunde și ca fizic și ca caracter.
După 5 minute de discuții la un mic și la o bere, cei doi oameni foarte serioși constată cât de asemănătoare le sunt principiile de viață și decid să se căsătorească.
Dezbat cu interes problema sarmalelor și a porcului, a invitaților la nuntă și a costumului de ginere, dar uită să se întrebe unul pe altul cum îi cheamă.
Trenul vine, frumoasa se urcă în el, iar Costel rămâne în gară să mediteze la problema asta: cum o să dea el de logodnica sa fără nume?
Cuplul Tanţa şi Costel reprezintă modelul perfect al soţilor blazaţi, cu o viaţă plina de formalisme şi  tabieturi.
Costel este robul cotidianului, singurele bucurii şi plăceri ale vieţii reducându-se la o partidă de table sau la o „escapadă” pe stadion, la meciurile echipei preferate.
Tanţa este vesnic interesata denoit reţetele culinare, bârfele de pe scara blocului şi întrebarea zilnic-obsesivă: „Ce mai gătesc azi?”
Nici Tanţa şi nici Costel şi nici părintele lor literar nu mai există astăzi.
Gara Lehliu există.
Acum, la Lehliu Gară, trenul mai stă insa doar un minut.
FRF-ul aceasta Tanţa a zilelor noastre incheie jalnic primul sau experiment.
Sistemul play-off/out, aflat la debut si in masura a resuscita fotbalul romanesc se dovedeste un esec total.
Stadioanele au strans impreuna spectatori probabil cat Rapidul acesta in „B”, insolventele si-au jucat dezinteresate rolul de combatante, iar cireasa de pe blatul fara crema, aceasta CSMS a primariei din Copou, din pozitia de castigatoare a play-out-ului va juca in Europa League.
Anul viitor, FRF-ul - groparul fotbalului romanesc, scoate din jobenul sau patrat sistemul unei singure serii pentru Liga 2.
Deplasarile lungi si costisitoare vor insemna sfarsitul multor echipe.
Daca pana acum aceste echipe mai existau prin entuziasmul local incalzite de cateva povestioare din vremurile apuse, anul viitor poate insemna inceputul sfarsitului.
Vorba lui Costel: „Muncesti ca prostul, sa nu zica lumea ca stai”.
Iar daca dispar trenurile, ne intrebam ce rost mai au garile.
De dragul unicelor bucurii ale lui Costel, acest achizitor boem ramas pe peronul al garii fara nume, trebuie sa pastram vie unitate, speranta si pasiunea.
Astfel incat Rapidul Nostru sa reprezinte in continuare Darul Cel Mai de Pret.
Pentru Generatiile Viitoare.
FzR!