vineri, 13 mai 2016

Rogerio Ceni şi istoria celor 124 de goluri

 
Dacă România l-a avut pe Rică Răducanu, intrat în folclor după ce a fost surprins în ofsaid la un meci Farul - Rapid din 1974, Brazilia se laudă cu cel mai bun portar marcator din istorie.
Legitimat la Sao Paulo, Rogerio Ceni (43 de ani) a înscris nu mai puţin de 124 de goluri în partide oficiale, însă statisticienii sunt pregătiţi să reînnoiască lista.
Intrat deja în istorie ca şi golgheter printre goalkeeperi, Ceni l-a depăşit de curând şi pe Ryan Giggs la numărul de victorii obţinute în carieră cu o singură echipă.
E considerat un adevărat „one club men” datorită loialităţii sale faţă de Sao Paulo, formaţie la care este legitimat din 1993.
Portarii echipelor adverse sunt înspăimântaţi atunci când jucătorii lui Sao Paulo obţin o lovitură liberă din apropierea careului sau o lovitură de pedeapsă.
Toţi sunt încremeniţi, iar fanii tricolorilor, aşa cum sunt porecliţi cei de la Sao Paulo, sunt gata să înceapă fiesta. Rogerio Ceni se apropie de minge şi execută magistral lovitura liberă direct în vinclu, declanşând sărbătoarea în tribune.
E un scenariu care se repetă frecvent în campionul Braziliei, acolo unde legendarul goalkeeper a decis să rămână în ciuda tuturor ofertelor venite din Europa.
Deşi anunţase iniţial că se va retrage la finalul sezonului 2014, portarul în vârstă de 43 de ani a revenit asupra deciziei şi a continuat să înscrie pe bandă rulantă si in 2015, anul retragerii sale. 
Ultima oară a făcut-o sâmbătă, atunci când a înscris fără emoţii, din penalty, în confruntarea cu cei de la XV de Piracicaba.
Este o adevărată icoană pentru fanii lui Sao Paulo, care îl divinizează, deşi în aceeaşi echipă mai evoluează Alexandre Pato şi Luis Fabiano. Prima oară a marcat în 1997.
Şi-a împărţit golurile. Jumătate sunt din lovituri libere, iar celelalte din executarea loviturilor de pedeapsă.

Record după record

Pe lângă faptul că este portarul cu cele mai multe goluri din istorie, la 62 distanţă faţă de locul secund, ocupat de rebelul Jose Luis Chilavert, Ceni şi-a trecut în cont mai multe recorduri în ultimii ani, aproape imposibil de bătut în prezent.
La finalul lunii octombrie, l-a depăşit pe celebrul Ryan Giggs la numărul de victorii obţinute în tricoul unei singure echipe, galezul având până în acel moment 589 de succese cu Manchester United. Brazilianul a trecut deja pragul de 600.
În plus, este recordmanul mondial pentru cel mai mare număr de meciuri disputate pentru aceeaşi echipă, 1.190, toate la Sao Paulo, dar și cel mai mare număr de meciuri disputate în calitate de căpitan al aceleiaşi echipe - 899.
Ar mai avea nevoie de încă 5 ani pentru a intra definitiv în istorie drept cel mai loial jucător din toate timpurile, recordul fiind deţinut de turcul Sait Altınordu, cel care a evoluat la clubul Üçokspor, care acum îi poartă numele, vreme de 27 de ani.
Desemnat de două ori cel mai bun fotbalist brazilian al anului, în 2006 şi 2007, Ceni are 12 trofee importante cucerite cu Sao Paulo, printre care o Cupă Intercontinentală, două Copa Libertadores şi Campionatul Mondial al Cluburilor.
În 2002 a fost inclus în lotul Braziliei de la Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia, însă a fost doar rezervă în finala câştigată contra Germaniei, scor 2-0. Î
n total, între 1997 şi 2006, portarul-golgheter a bifat 16 selecţii pentru Selecao.

Rege al fazelor fixe

FIFA nu a rămas impasibilă la performanţele incredibile pe care Ceni le-a reuşit în ultimele două decenii, iar de curând, site-ul forului mondial l-a menţionat într-un articol dedicat fazelor fixe, fiind considerat unul dintre regii loviturilor libere din toată istoria, alături de nume precum Diego Armando Maradona, Alessandro Del Piero şi Ronald Koeman.
Numele său apare pe lista marcatorilor în cele mai importante competiţii desfăşurate în America de Sud. Întotdeauna i-a mulţumit lui Muricy Ramalho, cel care i-a dat curaj şi mai apoi oportunitatea de a deveni idolul de acum.
Surprinzător, acelaşi Muricy îi este antrenor în, probabil, ultimul său sezon ca jucător profesionist.
„Ce mă face cel mai fericit este faptul că am lucrat cu el la primul gol, apoi când am devenit golgheter all time şi acum când sunt la final. Este o mândrie şi va rămâne în istorie”, spune Ceni. „Asta e plăcerea fotbalului, iar eu mă bucur că îi pot face pe fani fericiţi”, adaugă cel care este căpitan, gentleman, distrugător de recorduri şi totodată un idol al Braziliei.

Un articol de Alin Huiu, sursa: www.puterea.ro

Recordul celor 124 de goluri inscrise a fost insa doborat, atacantii Rapidului inscriind nu mai putin de 142 de goluri.
E adevarat insa ca Madalin Martin, Patrick Nkoyi, Catalin Tara, Rafa Jorda, Vlad Morar si Alexandru Potecea au experinta de partea lor. Pentru ca tot impreuna au nu mai putin 148 de ani.
Iar anul acesta competitional au reusit sa-si arate din plin varsta.
 
Din pacate, chiar suntem "Singuri Impotriva Tuturor"...
 
FzR!!!