luni, 12 septembrie 2016

Lupa Capitolina

Statuia Lupa Capitolina nu a fost realizată în antichitate aşa cum ştie toată lumea, ci cu 1.000 de ani mai târziu.
 
O echipă de istorici a negat informaţiile care spuneau că statuia Lupa Capitolina, care o prezintă pe lupoaica alăptându-i pe Romulus şi Remus, este realizata în Roma Antică.
Unul dintre simbolurile Romei, statuia, asemănata ca importanţă cu Colosseum sau Columna lui Traian, nu datează din perioada Imperiului Roman, ci din secolul XIII, mai exact cu peste 1.000 de ani mai târziu, scrie The Independent.
Odată cu evoluţia tehnologică, acest simbol al Romei a început să fie ameninţat de spectrul demitizării.
Printre cei care au avut de suferit sunt chiar Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei.
Cele două statui ale pruncilor, care sunt alăptaţi de o lupoaică, au fost realizate într-un stil diferit faţă de statuia lupoaicei, ajungându-se la concluzia ca aceştia au fost adăugaţi spre sfârşitul secolului XV.
 
Legenda spune că gemenii Romulus şi Remus au fost concepuţi în urma unei legături dintre zeul Marte, zeul războiului, şi o vestală virgină, Rhea Silvia.
Cei doi prunci urmau să fie ucişi.
Slujitorul, căruia i s-a cerut să-i ucidă pe micuţi, a avut milă şi i-a lăsat să plutească într-un coş pe râul Tibru.
Romulus şi Remus au fost salvaţi şi alăptaţi de o lupoaică, simbol al zeului Marte, care i-a crescut ca pe proprii ei pui.
După ani de zile, Romulus îşi ucide fratele şi intemeieza oraşul care îi poartă numele, Roma.
Cicero a scris în lucrările sale ca statuia lupoaicei şi a celor doi prunci a fost lovită de fulger în Roma, în anul 65 î.Hr, acesta fiind motivul deteriorării uneia dintre labele lupoaicei.
Însă, oamenii de ştiinţă au început să-şi pună întrebări legate de vârsta grupului statuar Lupa Capitolina, încă din secolul XVIII. Cercetătorii au ajuns atunci la concluzia că statuia lupoaicei, fără cei doi gemeni, despre care se ştia că au fost adăugaţi în secolul XV d.Hr, ar fi fost realizată în secolul V î.Hr.
Dar şi această concluzie este greşită.
Anna Maria Carruba, unul dintre cercetătorii care au făcut această descoperire, a precizat că statuia din bronz a lupoaicei a fost realizată printr-o tehnică ce permite turnarea dintr-o singură bucată, prin folosirea unui mulaj din ceară, tehnica ce nu era cunoscută în Roma Antică.
Deteriorarea labei lupoaicei, susţine aceasta, este rezultatul unei greşeli în procesul de turnare a bronzului în mulaj.
Astfel, statuia din bronz a lupoaicei nu este rezultatul muncii meşterilor etrusci din antichitate, ci a meşterilor în turnarea metalelor din Evul Mediu.
Aceste concluzii nu sunt încă foarte certe.
Pentru a pune punct acestor controverse, statuia lupoaicei a fost supusă unui examen de datare cu carbon.
Acest test a avut loc încă din februarie 2007, însă rezultatele au fost ţinute secrete.
În luna august 2007, adevărul a început să iasă la lumină, iar confirmarea faptului că statuia din bronz a lupoaicei de pe dealul Capitolului a fost realizată cu aproximativ 1.000 de ani mai târziu a fost adusă la cunoştinţă abia acum, de unul din cercetători.
 
 
Ieri, in batranul nostru Giulesti - ramas singura certitudine in viata celor cu sange pur-visiniu, a debutat in liga a 5-a AFC Rapid.
Cateva ore mai tarziu, Miscarea Feroviara, celalalt geaman a acestei povesti controversate, a evoluat în deplasare, pe stadionul Electroaparataj de lângă Arena Naţională, împotriva celor de la Milanneto.
Cele doua echipe au castigat.
Noi cei vesnic plini de speranta am pierdut.
Pentru ca pe niciuna dintre arene nu s-a cantat despre RAPID si anul magic 1923.
 
Legenda spune ca Romulus il ucide pana la urma pe Remus.
Savantii afirma ca Lupoaica a fost realizata la peste 1000 de ani de intemeierea Romei Antice.
Intr-o lume parca tot mai plina de indoiala, de peste 2000 de ani ramane o singura certitudine: slujitorul ce i-a salvat pe micuti, contribuind astfel la intemeierea Romei si nasterea Imperiului Roman.
 
Pana la renasterea Imperiului Visiniu e important sa iubim si sa respectam Slujitorul.
Acel om simplu ce-si strange in pumni lacrimile, imbratiseaza dorul, viseaza, spera si nu se simte niciodata singur.
 
Pentru ca nu are nici cea mai mica indoiala ca Viata va Invinge.
 
Iar Viata inseamna RAPID.
Unicul si Iubitul Nostru RAPID.
 
FzR!!!