luni, 2 ianuarie 2017

Copacul „împletit”

Copacul împletit este un salcâm japonez pe care un evreu în Satu Mare l-a sădit acum peste 80 de ani.
L-a împletit de când era doar niște mlădițe. 
Fiecare oraș are un punct al său de atracție, cu o poveste aparte, pe lângă care mulți trec nepăsători, fără să cunoască istoria din spatele prezentului. Iar atunci când o cunosc, se minunează de ea. 
Și municipiul Satu Mare are câteva locuri de referință, dar totuși există anumite elemente despre care puțini știu detalii, unul dintre acestea fiind copacul încâlcit sau împletit, de pe Bulevardul Transilvania, lângă Palatul Administrativ.
Copacul are peste 80 de ani, fiind creația unui evreu care a locuit cândva în cartierul evreiesc care se întindea în acea zonă. 
Acesta ar fi fost un împătimit al botanicii, acesta fiind ultimul copac care a supraviețuit din grădina sa, atunci când cartierul a fost dărâmat pentru a se construi centrul orașului.
„În zona aceea înainte era cartierul evreiesc, al negustorilor evrei, care erau mai înstăriți. Unul dintre ei, cel care a creat acest copac, a fost foarte pasionat de botanica. 
Avea o grădină întreagă acolo, dar doar acest arbore a supraviețuit. 
În` 44 evreii au fost duși la Auschwitz și casele lor au fost ocupate de alții, iar în `70 tot cartierul s-a dărâmat, atunci când s-a construit centrul nou. 
Se pare că arhitectul Nicolae Porumbescu atunci când a proiectat centrul nou a ocrotit acest copac, fiind undeva în colțul grădinii evreului.”, afirmă directorul Muzeului Județean, Felician Pop
Un astfel de copac nu mai există, cel puțin cei din domeniu nu mai știu de existența nici unui astfel de exemplar, asta pentru că el a fost creat de imaginația și dorința de a experimenta a evreului care l-a sădit și care l-a modelat de-a lungul mai multor ani.
Copacul a ajuns punct de atracție pentru cei noi în oraș, delegații oficiale sau doar prieteni aflați în vizită fiind duși să vadă ciudățenia sau minunăția de copac, în funcție de gusturile fiecăruia. 
Unicitatea sa și povestea sa au fost apreciate de cei care au condus soarta urbei de-a lungul anilor, așa că a fost luat în protecție, fiind declarat monument al naturii. 
Acesta este protejat și fizic de un gard de fier, pentru ca oamenii cu rea intenție să nu poată să îl distrugă.
Oamenii care trec pe lângă acest copac zi de zi nu îi știu povestea, aceștia privind doar ciudat la copac, fără să știe de unde i se trage forma, limitându-se să îl caracterizeze drept „interesant”, recunoscând că nu știu nimic de istoria lui.
http://obiectiv-sm.ro/2016/06/29/povestea-copacului-impletit-din-satu-mare-cum-ignora-lumea-o-poveste-extraordinara/
Rapidul este povestea fiecaruia in care s-au impletit pe rand idealurile, neajunsurile, sperantele si imaginatia.
La fel ca un copac, Rapidul isi are radacinile adanc infinte in acest pamant romanesc.
El reprezinta dovada vie a faptului ca spiritul romanesc a insemnat mai mult decat ignoranta sau nepasare.
Chiar daca sufletele ne sunt obosite sau deznadajduite, avem datoria de onoare de a nu trece nepasatori pe langa aceasta poveste.
Indiferent daca ne numim suporteri sau simpli trecatori.

La Multi Ani, Rapidule!!

La Multi Ani, tuturor celor ce mai cred ca viata inseamna datoria de a lasa ceva in urma noastra sau cel putin a avea grija de istorie.

FzR!!