duminică, 15 ianuarie 2017

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie...

Stirea zilei nu vine din mediu cultural, pentru sarbatorirea celor 167 ani de la nasterea Marelui Eminescu, ci din pacate din fotbalul romanesc. 
Cat a mai ramas din el.
Secretarul general al lpf a comentat în această dimineață despre lipsa de identitate de la 5teaua. 
Justin Ștefan, nimeni altul decat cel care a cerut excluderea din campionat a Rapidului,este de părere că ”războiul” purtat între becali și reprezentanții Armatei a ajuns o problemă de interes național.
”După părerea mea, 5teaua nu este nici a lui Gigi Becali, nici Armatei, ci a fanilor, care sunt bulversați. 
Undeva la 48% dintre fanii fotbalului românesc sunt suporteri ai clubului 5teaua, eu cred că problema asta cu 5teaua devine o problemă de interes național care trebuie rezolvată mult mai grabnic. 
Și ca atare, și oamenii politici și generalii trebuie să gândească mai lucid și să se pună la masă să se ajungă la o înțelegere pentru că la finalul zilei dacă Armata nu va putea să patroneze un club de fotbal vom pierde brandul 5teaua”, a declarat Justin Ștefan la Digi Sport Matinal.
De la 1947 pana in dimineata acestei zile aceasta tarisoară este asistă la acest proces continuu national..:
- desfintarea abuziva a lui Carmen Bucuresti, echipa industriașul român Dumitru Mociorniță, reper al mândriei nationale, care și-a construit afacerea fără a se baza pe influență;
- inscrierea direct in prima liga, in locul desfiintatei Carmen Bucuresti, a  AS Armata;
- la finalul primului sezon AS Armata s-a clasat pe locul 14 şi a retrogradat după ce a pierdut barajul de promovare-retrogradare cu formaţiile venite din eşalonul secund. Prin sinistrul general Dumitru Petrescu-Griviţa este contestat rezultatul partidei Poli Timişoara - FC Ploieşti 2-3, care a consfinţit promovarea ploieştenilor şi retrogradarea viitoarei echipe Steaua. Se decide rejucarea partidei şi excluderea pe viaţă a arbitrului care "îndrăznise" să anuleze golul care ar fi salvat Armata.
La rejucare, scorul a fost cel aşteptat de militari: 1-1. S-a refăcut clasamentul şi, de data asta, AS Armata a ieşit, în sfârşit, deasupra liniei.  
- desfiinţarea abuziva a clubului Casa Armatei Câmpulung Moldovenesc, club pornit din liga a 3-a,  în 1953 si inrolarea aproape a intregului lot la C.C.A.Casa Armatei Câmpulung Moldovenesc indraznise sa bata in turul sezonului 1953      (2-1);
- inregimentarile de dupa 1965 a celor mai buni jucatori la nivel national. Echipa devenise o jucarie a regimului de trista amintire;
- aceasta jucarie detine si astazi recordul european la cele mai multe meciuri consecutive fără înfrângere (104 meciuri, in perioada iunie 1986 - septembrie 1989 ). 
Fara a comenta modalitatea obtinerii acestui record.
- valize;
-brichete;
etc.
Atat de multe recorduri astfel incat sa-i faca mandri "de culori" pe cei 49% din suporteri. 
Ajunsi sa numere nu mai mult de 400 in tribune.
Acest fenomen ingrijorator, la care inclusiv mass-media se face vinovata, a facut ca ceilalti 40% (fara dinam0) din suporteri sa-si vada echipele pierind.
Si cum sa ne miram de chinurile celor de la Craiova, Poli, Bihor, Arges, Farul, "U", Petrolul, Brasov sau Rapidul, cand in fruntea conducerii fotbalului se numara suporteri ai acestui fenomen national?
"Și vă mai întreb ceva, dar dacă am plâns după semifinala cu Middlesbrough cu cine însemnă că am ținut?”, a mai punctat Justin Ștefan la Digi Sport Matinal.
Intr-o dimineata in care trebuia sa ne uneasca sentimentul mandriei nationale, avea sa aflam ca interesul natiunii este altul...
Sa nu ne miram daca noua echipa a armatei va porni la drum din liga a 4-a (nu a 5-a), ca numai dupa un singur an sa fie invitata in liga a 2-a. 
Iar 5teaua lui Becali sa-si pastreze locul pe prima scena.
Atunci acest interes national va fi cutremurator. 
Executiile echipelor care au insemnat puritate, sportivitate si povesti de spus nepotilor, vor conta absolut deloc.
Cel putin 49% dintre suporteri vor fi cel putin fericiti. 
Intr-un campionat ce devine din ce in ce mai gol. 
"Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
.....
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!"
La Multi Ani, fiecarui Eminescu din noi!!
FzR!!