miercuri, 4 ianuarie 2017

Oraşul marilor navigatori

Cartagina a fost întemeiată de un popor de navigatori înzestraţi, pasionaţi mai mult de aventura explorărilor şi de negoţ decât de războaie.
Fenicienii erau o ramură a canaaniţilor, care pleacă din Tyr şi întemeiază numeroase colonii până dincolo de Gibraltar.
 
 
În limba feniciană Cartagina, Kart Hadaşt, însemna chiar ‘oraş nou’.
În cele trei războaie cu romanii, desfăşurate în perioada 264 – 146 a.Hr., cartaginezii vor pierde controlul asupra Mediteranei şi în cele din urmă oraşul lor va fi complet distrus.
Va rămâne doar amintirea măreţiei sale, precum şi cea a lui Hanibal, fără îndoială unul dintre cei mai mari generali din istorie.
Cartagina se afla la o distanţă de cam 10 km. de Tunisul de azi, în jurul colinei Birsa unde fusese construit un templu pentru zeul punic Eşmun.
Zidurile din jurul colinei făceau templul să pară o citadelă.
Sistemul politic cartaginez era o combinaţie de monarhie, aristocraţie şi democraţie, un hibrid care poate că a jucat un rol în prăbuşirea cetătii.
În fruntea oraşului se aflau două personaje numite în latină suffetes, amintind de semiticul şopet, deci un fel de judecători.
Cartaginezii îl mai venerau pe Baal, puternicul zeu care apare şi în numele marilor generali: Hasdrubal înseamnă ‘ajutorul meu este Baal’, iar Hanibal ‘cel favorizat de Baal’.
Dar nici Baal nu a putut feri oraşul e cumplitul său apus. După înfrângerea de la Zama, Cartagina a trebuit să plătească Romei colosala sumă de 10.000 de talanţi, angajându-se să nu întreprindă nimic pe plan extern fără acordul Romei.
După 50 de ani metropola de pe mare a fost nimicită, iar locuitorii înrobiţi.
Marii navigatori, atât de curajoşi în primejdioasele lor călătorii, atât de unici în cultura lor, au sfârşit sub tăvălugul roman, iar romanii, la rândul lor, scăpaseră de unul dintre cei mai mari duşmani pe care i-au avut vreodată în istoria lor.

sursa: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cartagina-ora-ul-marilor-navigatori

Rapiduletul si toti visatorii din jurul acestui fenomen ajunsi la scadenta tributului celor "10.000 de talanţi" se afla la inceput de an si drum.
Istoria lor incercata trebuie sa-i invete de aceasta data faptul ca-n noul drum trebuie evitate retete politice nefericite, galeriile pe doua voci sau mercenari efemeri.
La 10 km de site-ul Cartaginei se ridica astazi orasul Tunis, capitala Tunisiei.
Site-urile scapate de sub tăvălugul roman sunt incluse astazi in patrimoniul UNESCO, vorbind despre o istorie unica, spirit visator si plin de pasiune.
Acest spirit visator nu ne opreste sa credem in renasterea celei mai frumoase povesti din fotBAALul romanesc.
Iar Giulestiul, capitala Bucurestilului, sa redevina oraşul marilor navigatori.
Prin tot ce pasiunea poate naste.

FzR!!