Ieri.
La varsta de 101 ani.
Neagu Djuvara.
Diplomatul, istoricul, jurnalistul, romancierul şi filosoful Neagu Djuvara a fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici regretă profund pierderea unui prieten, despre care spune că "a fost un om care s-a ocupat cu pasiune de istorie.
A lăsat câteva volume interesante, cu puncte de vedere originale şi care reprezintă o contribuţie din punct de vedere mai puţin canonică decât cea a istoricilor noştri academici."
La rândul său, vicepreşedintele Academiei Române, Victor Spinei, deplânge moartea "ilustrului istoric" Neagu Djuvara, pe care îl descrie ca fiind un patriot ."
A fost o prezenţă remarcabilă în câmpul istoriografic românesc.
Eu i-am admirat foarte mult faptul că s-a reîntors după Revoluţie în România şi a activat în spiritul ataşamentului lui faţă de ţară.
Foarte mulţi din cadrul diasporei, locuind multă vreme în Occident şi aranjându-şi anumite poziţii, nu au mai revenit statornic în România".
Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916, în Bucureşti, într-o familie aristocrată de origine aromână.
În 1937 a devenit licenţiat în istorie la Sorbona, iar în 1940 şi-a luat doctoratul în drept la Paris.
În 1987 a obţinut Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din capitala Franţei.
În septembrie 2016, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, distincţie înmânată de preşedintele Klaus Iohannis.
Într-un interviu pentru Jurnalul, Neagu Djuvara spunea că: "am nimerit în cea mai proastă perioadă pentru mine, în sensul că m-am născut în timpul unui prim război, am participat la un al doilea, am fost exilat din ţară timp de 45 de ani...
În fond, am fost destul de nenorocit...
Nu pot să spun că aş vrea să reîncep viaţa asta."
Neagu Djuvara a participat în cel de-al Doilea Război Mondial la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă, iar în noiembrie 1941afost rănit în apropiere de Odessa.
sursa: jurnalul.ro
Deasupra Romaniei s-a mai stins o lumina.
O dovada a patriotismului si insusi o istorie vie.
Din pacate prea putin pretuita.
Se spune ca un copil si-a intrebat parintele:
"Taticule, de ce mor totdeauna oamenii buni?
Tatal: cand esti intr-o gradina, ce flori culegi, cele frumoase sau cele urate?"
Curand, daca nu ne desteptam, ne vom cufunda in intuneric.
Saraci, fara de valori si mai grav fara respect fata de istorie.
FzR!!