duminică, 3 martie 2019

Sa-mi cumpar diamante?

Mica Ertegun este de o modestie remarcabilă. 
Este văduva mogulului muzicii Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records. 
S-a născut în România şi acum este designer de interior în New York. 
În loc să-şi cumpere diamante sau orice altceva, 
Mica a preferat să doneze o sumă uriaşă Universităţii Oxford, cea mai mare donaţie pentru o universitate înregistrată până acum.

"Trebuie sa vorbim neaparat despre bani?", a întreabat romanca, la începutul interviului pentru The Telegraph.

Programul de burse Mica si Ahmet Ertegun a fost lansat şi presupune, la acest moment, oferirea de 15 astfel de oportunităţi de studiu. 
Ulterior, programul va evolua la 35 de burse anual.

"Avem deja peste 1.000 de aplicanti. Va puteti imagina? Ahmet era turc, eu sunt româncă. 
Cu cat amesteci mai mult oameni diferiti, cu atat mergi mai departe. 
Imi doresc sa vad cat mai multi oameni din afara Angliei castigand aceste burse. 
Vreau sa vad oameni din Afganistan, din Orientul Mijlociu, musulmani, crestini, toate rasele de pe fata Pamantului", spune Mica.

Românca spune ca nu va lua parte propriu-zis la procesul de selectie. 
"Oamenii de la Oxford vor decide asta. Nu pot sa evaluez cat de multe stie un om, probabil pentru ca eu stiu mai putine decat ei", spune ea.

Intrebata despre motivatia donatiei, Mica Ertegun a oferit o lectie. 
"Nu am avut copii. Ce altceva era sa fac, sa-mi cumpar diamante? Multi oameni bogati doneaza bani spitalelor, dar pentru mine asta este mult mai interesant", a declarat doamna Ertegun.

Povestea romancei are toate ingredientele unui roman de succes. 
Tatal ei, George, a fost medic si ministru in perioada monarhiei. 
Ulterior, a fost condamnat la inchisoare de comunisti in 1947, atunci cand acestia au venit la putere. 
La insistentele lui, Mica s-a maritat cu un aristocrat, Stefan Grecianu, pe cand avea doar 16 ani, pentru a putea iesi mai usor din tara. 
La momentul casatoriei, primul ei sot avea 31 de ani. 
"Rusii au pus la dispozitie doua trenuri. Regele Mihai era in primul, iar matusile lui erau in al doilea. Si noi am fost in acest al doilea tren. Trecerea granitei catre Albania a fost cel mai frumos moment din viata mea", isi aminteste ea.

Cuplul a ajuns in Elvetia fara niciun ban si a mers mai departe, la Paris. 
Acolo Mica a inceput sa castige bani ca model pentru Dior, iar apoi s-a mutat, din nou, de aceasta data in Canada, acolo unde au cumparat in rate o ferma pe malul Lacului Ontario, de la un prieten. 
"Cand am ajuns acolo, aveam vaci si galeti sa punem laptele dupa ce le mulgeam. Dar noi nu stiam cum... Era ridicol. Aveam si in Romania vaci dar acolo erau oameni care le mulgeau pentru noi", povesteste Mica. S-au reprofilat apoi pe cresterea puilor. "Aveam 5.000 de pasari. Culegeam ouale de trei ori pe zi", spune ea.

In 1960 romanca a calatorit la New York, intr-o incercare de a face lobby pentru eliberarea tatalui ei din puscarie, pentru ca acesta suferea de cancer. 
Incercarile sale nu au avut succes iar pana la urma parintele ei a murit in celula. 
In timpul sederii in New York, l-a cunoscut insa, in timpul unei cine, pe Ahmet Ertegun, cel care avea sa-i devina sot. 
"Nu mai vazusem un om ca el pana atunci. Foarte cultivat, foarte civilizat. Ulterior, imi aminteam ca mi se parea odioasa muzica lui Elvis pe care o ascultau cei pe care-i angajasem la ferma dupa o perioada. Nici nu ma gandeam ca o sa ajung atat de implicata in lumea rock and roll-ului", declara Mica.

Ertegun era fiul ambasadorului Turciei la Washington si a fondat celebra casa de discuri Atlantic Records in 1947, imprumutandu-se cu bani de la dentistul familiei, pentru a porni afacerea. 
Ahmet avea sa influenteze carierele unor monstri sacri precum Ray Charles, Aretha Franklin, Rolling Stones sau Led Zeppelin. 
El a curtat-o asiduu pe Mica iar un episod demn de amintit este cel in care a aranjat ca o mica orchestra sa se ascunda in baia apartamentului sau din hotelul Ritz-Carlton din Montreal si sa o surprinda pe iubita sa cu interpretarea piesei "Puttin' on The Ritz".

Pana la urma, cei doi s-au casatorit in 1961, iar divortul de primul sot a fost unul dureros pentru Mica. "Mi-a fost foarte greu sa ma despart de primul sot pentru ca mi-a placut foarte mult. Dar eram indragostita", isi aminteste românca.

Pe masura ce afacerea muzicala a sotului ei evolua cu pasi repezi, Mica si-a deschis o afaceri in domeniul designului interior, MAC II, iar cei doi au devenit o prezenta permanenta pe scena vietii sociale americane.
P. S. Întrebată dacă a încercat să facă ceva pentru România, Mica Ertegun a dat pentru Libertatea, următorul răspuns: “Banii au fost adunaţi din muzica pe care a creat-o bărbatul meu. Când am revenit în ţară, eram foarte interesată de anumite lucruri. Unul dintre ele a fost refacerea statuii lui Brâncuşi, care era într-o stare avansată de degradare. Dar nu am reuşit. Şi apoi am cumpărat din banii mei şi ai bărbatului meu o bucăţică de pământ la poalele statuii şi voiam să construiesc o casă de informaţii pentru străinii care doresc să viziteze acele locuri. Iniţial, toate proiectele mele au fost aprobate şi, când am vrut să încep lucrările, mi s-a spus că nu mai e nevoie, că fac oamenii din Târgu Jiu”. Mai mult decât atât, aceasta a spus că, după refuzul autorităţilor de a accepta banii, presa locală din Târgu Jiu ar fi denigrat- o în repetate rânduri, susţinând că ar fi o hoaţă.
Sursa: Ziare.comLibertatea

Mica Ertegun. 
Mica dar Mare.
Exact ca Rapidul.
Modest.
Tonul ce face muzica.
Poate cea mai frumoasa melodie a acestei vieti.
Cu bani putini, adesea obtinuti prin donatii colectate in tribuna ce astazi scarsneste sub dintii de fier ai buldozerelor, investeste in generatiile viitoare de fotbalisti.
Dintre acestia sigur se vor ridica Idolii.
Infiniti precum coloana lui Brâncuşi.

FzR!!