duminică, 17 martie 2019

Mai mult decât o sărbătoare

Povestea nemuritoare a Sfantului Patrick este sarbatorita in fiecare an pe data de 17 martie. In Irlanda, Sfantul Patrick reprezinta atat o sarbatoare religioasa, cat si una nationala. Sfantul Patrick este patronul Irlandei, si cel dintai care a adus invatamintele crestinismului pe aceste meleaguri.

Potrivit legendei, Sfantul Patrick a folosit o frunza de trifoi pentru a le explica irlandezilor mesajul lui Dumnezeu. 
Dupa cum stiti, trifoiul poarta pe fiecare crenguta cate trei frunze, pe care acest sfant le-a asemuit cu Sfanta Treime, in care salasuieste atat Dumnezeu tatal, Fiul Sau, si Sfantul Duh. 
Nu intamplator, trifoiul era o planta sacra pentru druizi, stramosii irlandezilor de astazi.


Intr-o alta poveste populara, se spune ca Sfantul Patrick a alungat toti serpii din Irlanda, stand cu un magic toiag, pe un inalt deal, de unde le-a poruncit taratoarelor sa plece in mare, si sa nu isi mai faca niciodata aparitia pe plaiurile Irlandei. 
O varianta a acestei legende spune ca serpii nu i-ar fi dat totusi ascultare, astfel incat Sfantul Patrick a faurit o lada, in care i-a chemat pe toti serpii sa se adune. 
Ei au spus la inceput ca acea lada era prea mica pentru ei, insa, in cele din urma , au intrat in ea, iar sfantul a aruncat-o in valurile marii. 
Indiferent daca acesta a fost adevarul sau nu, este un lucru sigur ca nici macar in zilele noastre nu poti gasi nici o urma de sarpe pe taramurile Irlandei...

sursa: www.copiipovesti.ro

Legenda mai spune faptul că Patrick nu era irlandez. 
El a fost răpit de piraţi la vârsta de 16 ani şi vândut ca sclav în Irlanda, ajungând, după aceea, să lucreze ca păstor. Numele de Patrick sau Patricus şi l-a luat pe coasta nordică a Galiei, unde s-a refugiat după ce a reuşit să scape de cei şase ani de sclavie. 
Avea tot felul de vise ciudate pe care le-a interpretat ca fiind misiunea dată lui din partea Domnului de a-i converti pe locuitorii păgâni ai Irlandei la creştinism. 
El a ales trifoiul drept simbol al Sfintei Treimi, apoi a călătorit prin toată Irlanda, predicând timp de 30 de ani şi încheiându-şi misiunea în ţinutul Down; aici a şi murit pe data de 17 martie 461 AD.
Probabil Patrick era rapidist. 
După cei 6 ani de sclavie ( insolventă, faliment, divizii inferioare etc ) călătoria sa se apropie in curând de marea  sărbătoare.
Revenirea pe prima scenă fotbalistică.
I-ati putut admira pe suporterii irlandezi?
Sărbătorind doar prin voie bună chiar şi atunci cand scorul le este potrivnic?
Mai mult decât o sărbătoare.

FzR!!