duminică, 9 august 2020

Cadoul otrăvit

 

În urmă cu câteva zile, după ratarea promovării mult-așteptate, am mai primit vestea că Rapidul nu mai are dreptul exclusiv de folosire a numelui și siglei.

” Nu am pierdut sigla. Este prima decizie dată în fond. Deși am studii juridice, nu mă pricep la proprietatea intelectuală. Avocatul nostru a dat un comunicat în care a încercat să explice.

Sunt foarte dezamăgit pentru că am vorbit cu avocații noștri și nu trebuia să se întâmple asta. Am cumpărat-o la licitație publică și am dat pe ea mai mult decât au dat toate celelalte echipe adunate, precum FC Argeș, Petrolul. Totuși, se pare că ar exista o problemă, deși anularea mărcii ar însemna anularea tuturor mărcilor pe care noi le-am cumpăra la licitație și sincer nu am mai auzit așa ceva.

Aici vorbim strict de mărcile cumpărate de noi, cea cu vulturul, Giuleștina, pentru că noi am cumpărat 5 mărci. Am înțeles că cei de la AFC susțin că nu le-am folosit mult timp. În fine, nu cunosc eu acestă problemă.

Dar eu sper să se facă dreptate, să nu se ajungă acolo. Pentru că nu avem susținere pentru un club care a făcut istorie, dai o grămadă de bani, dar tot statul îți pune piedici, cu toate că de la stat le-am luat la licitație. Când ai o procedură de lichidare, când vinzi într-o licitație publică, instanța a decis că aceste mărci există, pentru că altfel nu se puteau vinde.

La noi, fiecare poate să facă diferit. Avem voie, putem să folosim în continuare sigla, nu e nici executorie, nici definitivă, sunt mai multe căi de atac. Dacă, Doamne ferește!, nu vom mai putea să le folosim, tot Rapid ne vom numi”, a spus Angelescu, la emisiunea Fotbal Club.

Am scris aici faptul că fără niciun dubiu, AFC a fost continuatoarea de drept a Rapidului până la declararea falimentului.

Mai mult, dincolo de faliment, așa cum ne dictează spiritul, am susținut din T2 AFC-ul până la organizarea Academiei și comunicarea acesteia a intenției de a recupera patrimoniul în urmă unei licitații publice.

Tot aici am demostrat (sper!) faptul că Academia a pornit drumul său din liga a 5-a fiind continuatoarea Mișcării CFR echipa promovată pe merit sportiv în liga a 4-a. 

Deci participarea academicienilor în liga a 4-a nu a fost urmare " a unei invitații ".

Rezultatul licitației a consimțit renașterea Rapidului și evident îndepărtarea mea de AFC.

Mai mult luni 3 august, forul internațional FIFA a respins apelul giuleștenilor în litigiul privind datoria către Tomas Josl, jucător al Rapidului în 2015.

Chiar această decizie nu înseamnă altceva decât un cadou otrăvit, FIFA recunoaște Rapid 1923, evident strict și urmare a rezultatului licitației publice, drept continuatoarea legendarului nostru club.
O recunoaștere internaționalăcare trebuie asumată de către cei ce conduc acum destinele Rapidului. 
Oricare ar fi impactul financiar.
Plata datoriilor către Josl și alți foști fotbaliști ai Rapidului ar stinge litigiile la FIFA și repune în drepturi depline, inclusiv de a transfera jucători străini, echipa noastră dragă.
Acesta ar fi argumentul cu acte pentru recursul de la Tribunalul București.
Zilele trecute, declarația lui George Copos, cel mai probabil încă spatele celor de la AFC, pare la fel de otrăvită și nu referitoare la ratarea promovării:
„ Le doresc bine tuturor, să fie sănătoși și chiar dacă e o situație grea, sunt sigur că se vor descurca”.

Ce-ar fi dacă această situație întortocheată s-ar încheia amiabil între Rapid 1923 și AFC? 
Printr-o negociere corectă ce a eșuat acum 3 ani...
Sau Rapid 1923 ar oferi un cadou otrăvit celor de la AFC prin care s-ar obliga să stingă toate litigiile de la FIFA.
S-ar mai consideră AFC continuatoare Rapidului?

E clar însă faptul că noi rapidiștii, suntem sortiți să mai așteptăm la fel de răbdători, cel puțin 2-3 ani până când acest teatru financiar se va sfârși.

O situație ce ne dovedește faptul că oricât de sărac și prădat este Rapidul, este disputat la nesfârșit.
Pentru că este INESTIMABIL.

FzR!!