miercuri, 18 noiembrie 2015

Un altfel de Italia - Romania. Cu R. De la Roma si Rapid.




Este binecunoscut faptul ca în România exista de mult o importanta minoritate italiana. Fratii nostri în latinitate din Peninsula au început sa vina în tara noastra spre sfârsitul secolului XIX, cunoscând în anii interbelici cea mai înfloritoare perioada a carierei lor. Însa aparitia comunismului i-a gonit pe cei mai multi dintre ei. Speriati de posibile deportari în Siberia, vazând cum procedasera sovieticii cu cetatenii de origine germana de la noi, cei mai multi s-au repatriat, profitând de un acord între statul român si cel italian, încheiat pe la sfârsitul anilor 40. Cei putini ramasi au fost nevoiti sa nu faca mare tam-tam de originea lor, caci era vorba de o natiune ce apartinea unei tari capitaliste. Abia dupa 1990 au fost recunoscuti oficial ca minoritate nationala.

Fiind o natiune cu microbul fotbalului în sânge, etnicii italieni nu puteau lipsi de la întâlnirea cu sportul-rege de la noi. Cel mai însemnat moment în acest sens a fost fondarea clubului Juventus Bucuresti.

Au existat însa si câtiva fotbalisti cu origini peninsulare care s-au impus în fotbalul nostru.

Dintre cele mai importante nume care au evoluat in Romania si respectiv pentru Rapidul Nostru au fost Vintila Cossini si Liviu Bartales.

 

Vintila Cossini poate fi considerat cel mai important fotbalist provenit din minoritatea italiana din România. Îl recomanda cartea sa de vizita. El a fost un simbol al Rapidului interbelic, caruia i-a fost multa vreme capitan (a jucat de 164 de ori în prima divizie si a marcat 7 goluri). Mijlocas dreapta, tehnic, impetuos,cu o conditie fizica deosebita pentru acele vremuri, care i-a adus porecla de „omul fara splina”, a cucerit în visiniu [ase Cupe ale României. A jucat si în echipa nationala, ramânând la un moment dat singurul supravietuitor al echipei prezente la turneul final al Campionatului Mondial din 1938. De 25 de ori a îmbracat tricoul reprezentativei. Provenea dintr-o

familie mixta, tatal sau fiind un italian venit din Peninsula, care se casatorise cu o românca din zona Vrancei, la Constanaa. În perioada când a fost jucator activ a fost cunoscut dupa prenumele sau, Vintila, din cauza antrenorului echipei nationale de-atunci, Costel Radulescu, care se saturase de atâtea nume straine câte avea în jur. Dupa ce si-a încheiat activitatea de jucator, Cossini, de profesie inginer electronist, a fost mai întâi

sef de cabinet la Administratia CFR, apoi director general la Malaxa si director tehnic la clubul T.U.G.

 

Ultimul jucator român cu sânge italian în vine care a aparut pe un teren de prim esalon a fost simpaticul Eduard Liviu Bartales.

Pe tatal sau l-a chemat Nicola Bartelli, dar o greseala intentionata a notarului, impusa

de o politica comunista de ajustare a numelor straine, l-a transformat în Nicolae Bartales. Liviu Bartales a fost o extrema eleganta, de rasa, dar constructia sa de om principial i-a adus o multime de suspendari artificiale, venite tocmai în perioada în care trebuia sa se impuna. Astfel, i-a fost barata o cariera care ar fi putut fi una de exceptie. Rapid a fost clubul de care a fost legat, la care a jucat cel mai mult, dar si de pe urma caruia a patimit multe nedreptati.

A cucerit o Cupa a României si a fost international de juniori.

Ca si Libardi (n.r. Petre Libardi – jucator la Jiul Petrosani ), a avut o oferta de la Olympiakos Pireu, cu ocazia unui turneu facut în Grecia.

Însa fiind prea legat de cei dragi din România, a refuzat.

Fratele sau mai mic, Carlo Bartales, a fost timp de un deceniu si jumatate, un apreciat ziarist de sport.

 
Daca pentru fotbalul romanesc Bartales reprezinta ultimul italian, pentru mie va insemna intotdeauna primul idol ovationat din tribuna stadionului Republicii.

Anul acesta in data de 28 noiembrie numaram 2 ani fara „Pamela”.

Pentru ca Rapiduletul a fost si va fi mereu rasfatat de povesti frumoase, pastram convingerea ca de acolo de sus, sustinatorii ce ne-au fost gandva magicieni vor avea grija de Orizonturile Noastre Visinii.

 

FZR!