sâmbătă, 4 ianuarie 2020

10

Liță Dumitru a împlinit acum două zile 70 de ani. Un magician de nota 10. Dar Liță al nostru n-a fost mereu decar.
În 1970 i-a făcut marcaj unicului Pele la Mondialul de la Guadalajara. Liță purta atunci numărul 15.
Acolo în ''grupa morții 'echipa României număra și alte Legende ale Rapidului Nostru: Rică Răducanu (1), Dan Coe (6) și Sandu Neagu (16). Ultimul avea  fie Eroul de la Guadalajara.
Atunci când invocăm troica Dobrin-Balaci-Hagi, specialiștii susțin că urmează Liță Dumitru.
Poate că nu era atât de strălucitor ofensiv, dar alterna loviturile libere bătute impecabil cu intrări perfecte prin alunecare, ceea ce magicienii tripletei făceau doar arareori.
A jucat 8 ani la Rapid. Îi suntem recunoscători însă poate cea mai importantă perioada '85-'88 atunci când Rapiduletul Nostru ne bucura când urca undeva dincolo mijlocul clasamentului. Atunci pe 26 aprilie 1986 imediat după golul lui Willy Goanță, jucător-antrenorul a venit în fața tribunei a 2-a lovindu-si în palmă pumnul său drept. Dârz. Aveam să înțeleg peste ani că atunci invinsesem sistemul.
A antrenat apoi Rapidul modern în anii '96-'97. Atunci când a plecat s-a auzit că a fugit în Germania cu tot echipamentul Rapidului. Poate a fost o bârfă. Dar l-am iertat. Pentru că noi rapidiștii suntem iertători în fața tuturor nenorocirilor, de dragul a celui mai mic motiv de bucurie adus de cineva. Cândva. Pentru mine acel moment a fost ziua de 26 aprilie 1986.
Se spune că Liță nu e doar fotbalistul care l-a ținut pe Pele, ci o persoană polivalentă în viața de zi cu zi.
Cu mulți ani în urmă, într-un turneu al Rapidului în Italia, autocarul a făcut pană, iar cel care a rezolvat problema împreună cu șoferul a fost chiar Liță. Cric, levier, prezoane și așa mai departe. Un om care joacă pe toate posturile nu doar pe teren, ci și în viață.
Astăzi Liță Dumitru locuiește undeva în Atlanta, SUA.
Chiar dacă viața va părea întotdeauna mereu prea scurtă, Dragostea și Iubirea Noastră dovedește că pământul va fi întotdeauna mic.
Pentru că țara tuturor posibilităților este aceea în care Iubirea nu sperie ci înseamnă mângâierea cea mai de preț. Ce merită să o afli. Să nu fi trăit în zadar.
La mulți ani, Liță Dumitru!
FzR!!