miercuri, 7 decembrie 2016

Intoarcerea leului

Conservationistii britanici au reusit sa alcatuiasca un pedigree care contine toate datele descendentilor ultimului grup de lei detinut de sultanii din Maroc.
Pe baza acestei evidente se va incerca recrearea faimosului leu berber, cea mai mare subspecie de leu, disparuta la inceputul secolului trecut.
Leii detinuti in captivitate de ultimii sultani marocani erau nimeni altii decat impozantii lei din Muntii Atlas, cea mai mare si mai puternica subspecie de leu actual, folosita  de romani in luptele cu animale din Coloseum.
Cartea de origini a leilor va ajuta la alcatuirea unui program de inmultire in captivitate si va pune punct controverselor cu privire la subspecia leului berber.
Odata numerosi in tot nordul Africii, cu precadere in muntii Atlas, leii berberi aveau cea mai distincta infatisare fizica intre toate subspeciile de lei din Africa si Asia.
Masculii aveau o coama imensa si diferente in forma craniului, incluzand aici o frunte mai inalta si un bot mai ingust, culoarea ochilor lor era diferita, de asemenea, de a leilor din alte parti ale lumii.
Conform zoologului Simon Black din cadrul Durrel Institute of Conservation and Ecology de pe langa Universitatea din Kent, leii berberi prezentau si un comportament social diferit de leii din savane, preferand sa traiasca in perechi sau familii mici spre deosebire de leii din Serengetti.
Ultimul leu berber din salbaticie a fost impuscat in anul 1927 in Maroc, cu toate ca exista dovezi care sustin ca leii berberi au supravietuit in Muntii Atlas pana in 1942.
In momentul in care ultimul sultan a fost nevoit sa abdice in anul 1953 colectia sa de lei marocani a fost transferata la gradina zoologica din Rabat. In anul 1973, decendentii celor 17 lei berberi au fost mutati la Temara, pentru ca investigatii de ultima ora  sa sugereze ca leii din Atlas au supravietuit pana in zilele noastre.

“ Exista dovezi solide conform carora animalele de la gradina zoo din Rabat erau ultimii lei berberi de rasa pura. Acum vom intreprinde o ancheta serioasa in toata lumea pentru a descoperi lei care mai au in bagajul genetic, gene de lei berberi. Leii cu cel mai apropiat genotip vor fi izolati si, prin consagvinizari, vom reusi sa recreem intr-o oarecare masura, leii care au luptat in circurile romane” declara Simon Black, care alaturi de colegii sai, geneticienii Nobuyuki Yamaguchi, Adrian Harland si Jim Groombridge, a creat cea mai mare si mai actualizata baze de date care isi propune reinvierea leilor berberi.


Sursa: BBCNews

Retelele de socializare anuntau ieri faptul ca fostul căpitan al naţionalei Camerului, "leul neimblanzit" Rigobert Song, se află în afara oricărui pericol şi s-a lăsat fotografiat în clinica din Paris la care este internat.
Song a suferit la începutul lunii octombrie un accident vascular cerebral în timp ce se afla în casa sa şi a fost internat iniţial, în stare gravă, într-o clinică importantă din Yaounde.
La câteva zile, fostul fundaş a fost trasferat la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris, unde a intrat în comă.
Rigobert Song a strâns 137 de selecţii pentru naţionala cameruneză în perioada 1993-2010.
Song a jucat la Liverpool, West Ham, Lens, Galatasaray şi Trabzonspor.
Cele doua stiri dovedesc fara niciun dubiu faptul ca leii intotdeauna revin in forta.
Leii Giulestilor cu pedigree de campioni vor deveni curand subiectul conservationistilor britanici, al scepticilor si mai ales al celor care s-au trimis Rapidul in jungla ligilor inferioare.
Revenirea Rapidului va umple stadionale, sufletul de pasiuni si curand imbunatati coeficientul UEFA pentru Romania.
 
FzR!!