vineri, 9 decembrie 2016

Dupa 99 de milioane de ani

O descoperire fabuloasa a fost facuta intr-o bucata de chihlimbar.
O parte din coada unui dinozaur, veche de 99 de milioane de ani, cu os, tesut moale si pene a fost descoperita in chihlimbar - descoperire fara precedent, care poate spune multe despre evolutia si structura penajului acestor animale disparute, relateaza AFP, citat de Agerpres.
 
"Putem fi siguri ca este un dinozaur, deoarece vertebrele nu sunt sudate pe o crupa, asa cum este cazul la pasarile moderne sau la stramosii lor", a precizat Ryan McKellar, de la Muzeul Regal din Saskatchewan (centrul Canadei), unul dintre oamenii de stiinta care au participat la aceasta descoperire publicata joi in revista Current Biology.
 
Chiar daca toata coada a fost acoperita cu acest tip de pene, dinozaurul nu a putut, probabil, sa zboare, a precizat el.
 
Acest lucru permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine evolutia si structura penajului acestor animale preistorice disparute in urma cu 62 de milioane de ani, argumenteaza ea.
De fapt, aceasta bucata de rasina semi-translucida, de marimea si forma unei caise uscate, capteaza unul dintre primele momente ale despartirii penajului pasarilor de cel al dinozaurilor, puncteaza cercetatorii, care au folosit un scanner si un microscop pentru a studia fragmentul in cele mai mici detalii.
Ei au dedus ca penele aveau culoarea maro inchis in partea de sus si alba dedesubt.
Bucatile de pene din apropierea marginii chihlimbarului au permis efectuarea de analize ale stratului exterior al tesuturilor moi din jurul osului.
Cercetatorii au detectat urme de fier si un reziduu de sange prins in rasina.
Bucata a fost descoperita intr-o piata de chihlimbar din Myanmar, in 2015, de catre Linda Xing, noteaza AFP, amintind ca in filmul de science-fiction "Jurassic Park", oamenii de stiinta pot fi vazuti clonand dinozauri pornind de la ADN-ul descoperit intr-o bucata de chihlimbar.
 
Sursa foto: Royal Saskatchewan Museum
 
Descoperirile oamenilor de stiinta nu se vor opri cu siguranta aici.
Peste inca 99 milioane de ani descoperirea lor va dovedi faptul ca suprematia in fotbal pe acest continent are un singur nume: RAPID.
Arena se dovedeste gazda neincapatoare pentru miloanele de socios.
A ajuns sa se numeasca norocos acela care va reusit sa sustina Rapidul de pe stadion, macar o singura data pe parcursul vietii sale.
O singura data.
Dar ce moment inaltator.
 
FzR!!