luni, 6 iunie 2016

Povestea colonelului Sanders, creatorul KFC

Harland Sanders s-a născut în 1890, în statul american Indiana.
A avut o copilărie grea, tatăl său a murit când era încă copil şi a fost nevoit să aibă grijă de fraţii săi mai mici.
A început să lucreze încă de la 10 ani şi a avut foarte multe slujbe din domenii diferite: fermier, şofer de tramvai, soldat, pompier pe tren, mediator juridic, vânzător de asigurări, conducător de feribot, comerciant de anvelope, operator de benzinărie şi bucătar amator.
A început să gătească pentru alţii la 40 de ani, mai întâi la benzinăria unde lucra, cu o singură masă, apoi la motelul de vizavi, cu un mic restaurant.
În această perioadă şi-a perfecţionat stilul de gătit şi a creat combinaţia de 11 ierburi şi mirodenii specifice, care se folosesc şi azi la KFC.
Tot atunci a fost făcut colonel de către guvernatorul din Kentucky, ca o recunoaştere a contribuţiei sale la tezaurul culinar al statului.
În anii ’50 a fost construită o nouă autostradă care ocolea oraşul Corbin, în care lucra acum colonelul.
Fiind ameninţat de faliment, şi-a lichitat micile afaceri, şi-a plătit datoriile şi a ajuns să trăiască din ajutorul social oferit de guvern.
H. Sanders era însă foarte încrezător în calitatea reţetelor sale, astfel că nu a renunţat şi la 65 de ani a început să colinde ţara pentru a-şi promova afacerea.
După peste 1000 de încercări, a reuşit să-şi găsească un partener pentru a porni firma KFC.
Ideea lui a fost să creeze o reţea de franciză, în care localurile care-i foloseau reţetele să plătească un comision. Timp mai mulţi ani a călătorit cu maşina sa de la un restaurant la altul, a gătit mostre de mâncăruri cu pui şi a încheiat înţelegeri verbale cu proprietarii interesaţi.
În 1964 avea deja peste 600 de francize stabilite pentru noua sa companie.
În acel an şi-a vândut acţiunile din firmă pe 2 milioane $, rămânând doar reprezentantul public al acesteia.
Corporaţia KFC a crescut rapid, fiind listată la bursă în 1966, iar în 1971 când a fost cumpărată de Heublein Inc. preţul a fost de 285 milioane dolari.
În 1986 a fost achiziţionată de PepsiCo Inc. pentru 840 milioane $.
KFC face parte acum din Yum! Brands, o subsidiară a PepsiCo care mai include şi Pizza Hut, Taco Bell, Long John Silvers (LJS), A&W, Pasta Bravo, Wing Street şi East Dawning. KFC Are vânzări anuale de peste 500 milioane dolari, serveşte 12 milioane clienţi zilnic în peste 20.000 de restaurante din mai mult de 100 de ţări.
Colonelul Sanders a murit la 90 de ani, rămânând un exemplu de spirit întreprinzător, dovada vie că dacă ai o idee, eşti dispus să munceşti mult şi eşti perseverent poţi reuşi, indiferent de vârstă, condiţii materiale şi alte greutăţi care apar pe parcurs.
Rapidul Nostru are sansa de a re-demonstra faptul ca mai dulce decat victoria este insusi lupta si admiratia ce o poate atrage.
Farmecul Vietii creeaza de aproape 100 de ani o reţea de franciză a Sperantelor si Viselor celor mai frumoase, ce starnesc de tot atata timp cele mai aprige crize de gelozie in randul rivalilor.
O poveste cu mai multe inceputuri si niciodata fara de sfarsit, o poveste in care succesul nu se numara in bani sau titluri, ci in miliarde de pasiuni cu o valoare inestimabila pe bursele din intreaga lume.
FzR!!